37053653 - close-up photo of grey men's tie

Slipsen som vardagsplagg

Slipsen som vardagsplagg

SNYGG – TRYGG – FRAMGÅNGSRIK

Att vara snyggt och propert klädd ger trygghet. Och då inte bara en personlig trygghet i betydelsen att känna sig säker på att ha rätt klädsel för rätt tillfälle, utan också en social trygghet.
Ens familj, arbetsgivare och vänkrets kan alltid lita på att man uppträder prydligt och med rätt elegans; på kundbesök, på firmafesten eller till vardags på kontoret, på Skypen eller i lunchmatsalen.

SLIPSEN SIGNALERAR TROVÄRDIGHET

Slipsen har ett uttalat signalvärde av trovärdighet, pålitlighet och ansvarsfullhet. Vare sig man är anställd eller egen företagare bär man rollen som firmans skyltfönster eller annonspelare. Det är utomordentligt angeläget att man fyller den rollen på ett framgångsrikt sätt.
Uppträder man ovårdat i en skjorta, som sett bättre dagar och därunder en sladdrig T-shirt vill det mycket till, ja det krävs närmast ett mirakel om kunderna ska ta firmans erbjudanden på allvar.
Daglig vardagselegans är däremot både övertygande och säljande. Rätt slips till rätt kundkontakt är lika viktigt som rätt säljargument.

En skön t-shirt har sin plats men signalvärdet i denna outfit…
…jämfört med denna är oöverkomlig.

Kläderna gör mannen, heter det. Uttrycket stämmer, men räcker inte. Kläderna ger också framgång både i arbetet och i sällskapslivet och betyder mycket både för det egna självförtroendet och det allmänna välbefinnandet.

EN SVUNNEN TID.

Det fanns en tid när slipsen var ett obligatoriskt tillbehör till skjortan, när kostym eller kavaj anbefalldes.
Det var den ”uniform” som då gällde vid festliga och högtidliga tillfällen. Den tiden är svunnen.
Tiden är också förbi när det nästan enbart var politiker, affärsmän landshövdingar och andra makthavare som bar slips till dagligdags. Slipsen signalerade bärarens maktställning och pondus i sitt yrke och var ett måste. Åtminstone i den konservativa finansvärlden.

Det var längesedan man möttes av välklädda butiksbiträden med slips. Denna bild från Greens skrädderi i Trelleborg.

Går vi längre tillbaka tidsmässigt var slipsen däremot ett vardagsplagg för gemene man. På 1920-talet och ända fram till 1960-talet var en man ”oklädd” utan slips. Och slipsen var då liksom nu återigen ett sätt att visa både artighet och respekt för sin omgivning.
Men så kom 60-talet med Beatles med sina utsvängda byxor och storblommiga skjortor.
Slipsen fick tillfälligt retirera, i alla fall som vardagsaccessoar.
Genom att inte bära slips ville de unga, långhåriga männen markera att Den Nya Tiden var kommen.
Ut med det gamla! Att bära slips under hippiekulturen sågs som en reaktionär provokation. Ack ja!

Så småningom kom slipsen naturligtvis tillbaka, nu med förnyad lyskraft som modeplagg. På 70- och 80-talet började slipsen bäras av popstjärnor, vilket gav slipsen en ny status.
Under 80- och 90-talet blev det också allt vanligare att arbetsgivare ställde formella krav på sina anställda att bära slips. Det förekommer fortfarande, men är mindre vanligt idag.

SLIPSEN ETT MODEPLAGG I VARDAGEN.

Däremot har slipsen på nytt blivit på modet för allt fler män i vardagen. Inte minst märks en tydlig trend bland unga män som uppskattar att bära slips på ett mera ledigt sätt.
Idag är slipsen lika korrekt att bära till skjortan under en tröja eller cardigan. Det utgör absolut inget stilbrott. Vardagens slips skiljer sig dock en del från den mera festliga varianten. Till vardags väljer man sällan en slips i silke eller siden.
Istället är materialet allt från bomull, polyester till ull eller till och med stickat. Även mönstren är annorlunda. Till vardags väljer man helt efter sin personliga smak. Man kan man bära allt från rutigt till randigt och koordinera och kombinera det man själv tycker passar ihop med den övriga klädseln.

En gentleman bär slips – också till vardags. En slips utstrålar inte bara en prydlig livsstil, den är också en komplimang, en artighet och en respektfullhet gentemot omgivningen.​

Nej, slipsens uppgift är inte att dölja o-isydda knappar eller bearnaise-fläckar. Slipsen är ett prydligt tecken på en vårdad personlig stil, en medveten livshållning och ett gott självförtroende.
Jo, visst finns det män som lider av ”slipsallergi”.
Man kan bara hoppas att någon med stilkänsla en vacker dag korsar deras väg och öppnar deras ögon.
Inte minst för betydelsen av slipsen till vardags.

Vi har den!

Hitta din nya favoritslips hos oss. Från 249:-
Dela denna artikel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *