Cuff

Skorna

Skorna

Skons roll i den väl klädda mannens repertoar kan inte överskattas. Få accessoarer kan väga upp för så mycket ”fel” som skorna. Samtidigt kan ett dåligt sko-val totalt rasera en annars välbalanserad helhet. Skor ger dig nästan ett frikort till vad du har på dig i övrigt och det är precis därför bra och snygga skor är något du bör prioritera. Av få plagg kan man utläsa så mycket om en mans personlighet som genom skorna. Välputsade, välhållna, slanka, eleganta, grova, boots, slitna jympadojor mm. Allt berättar en historia om bärarens personlighet. Men det handlar inte bara om hur du upplevs av din omgivning, det handlar lika mycket om hur skorna får dig att känna dig när du går i dem.

Man kan generellt säga att det är lättare att komma undan med lågprisalternativ när det gäller den övriga klädseln, men när det gäller skor är det kvalitet som gäller. Här blir det även billigare i längden att satsa på bättre tillverkade skor av bättre material. Dessutom blir oftast kvalitets-skor bara snyggare med tiden, vilket i sig, gör skor av topp-kvalitet ett bättre val. Så se ditt skoinköp som en långtidsinvestering och missa för böveln inte skoblocken!

Satsa på ditt skoinköp om du vill undvika att bli ruinerad för att upprätthålla din stil. Man kan komma långt med billigare kläder men när det gäller skor är det kvalité som gäller och hellre färre men bättre. Skor ger dig ett frikort till vad du har på dig i övrigt och det är precis därför bra och snygga skor är mitt bästa stylingtips. Tar du dessutom väl hand om dem kommer de att följa med dig länge.

Du har säkert hört talas om regeln “inga bruna skor efter klockan 18.00.” Man kan dela upp det såhär: Har du lite ledigare klädsel eller är på jobbet fungerar bruna skor alldeles utmärkt. Men om du skall klä upp dig för att gå på lite mer formell tillställning så undvik alltid bruna skor! Eller ännu enklare: Bruna skor= lite ledigare, ej tillställning. Svarta skor= Funkar alltid i alla situationer. I övrigt finns det ingen precis regel på att matcha skorna med en viss typ av klädsel (gäller ej frack i könsblandat sällskap då lackskor ofta är påkallat), de ska passa situationen och byxorna.

Nedan listas dom vanligaste typerna av skor som är självklara för var gentleman:

Brogues eller Oxfordsko

Brogues är från början det fornnordiska ordet för fotläder, benläder eller sko. Ordet Brogues följde med vikingarna till Irland och Skottland på 800-talet där det integrerades i keltiskan och sedan lånades in i engelskan. Brogue rogue refererar i dag ofta till perforerade skor sk Oxfordsko, som i grövsta form är en bra allroundsko och i sin mest eleganta form är en mycket bra kostymsko.

Historiskt sett ansågs brogues vara landsortsskor och mindre formella än Oxfordskor, men modet har utvecklats och många Oxfordskor har nu brogues eller varianter av brogues, med perforering i skinnet. En Oxfordsko kan dock lika gärna vara utan perforering. Strängt taget anses Oxford vara en formell sko, men det är inte sant längre eftersom de kommer i många färger, variationer och mer avslappnade läder som mocka och med brogues.

Det perforerade mönstret i skinnet ger skon en charm och elegans som är sällan överträffad. Passar utmärkt både till fest och vardag. Ska du bara äga ett par skor, är det denna typ av sko du ska ha. Alltid lika rätt. En klassiker.

Gemensamma karaktärsdrag hos alla modeller av Oxford-sko
  • Låg klack
  • Exponerad ankel
  • Stängt snörningssystem
Dom vanligaste Brouges
Chelseaboot

är ett stövelaktig skodon av läder eller mocka, brun eller svart med spetsig tå och låg klack. Det som utgör Chelseabootsens särart, är dess söm över mitten av skon samt dess resår ovan ankeln. Skorna var mycket populära under 1960-talet; gruppen The Beatles introducerade dessa boots under början av årtiondet. En bra allroundsko för varierande temperatur och väderlek.

Chelseaboots
Jodphurs eller Jodhpursboot

Jodphursen liknar chelseabooten men med spänne i sidan i stället för resår.

Jodphurs
Munksko

En sko med två spännen kräver mycket av sin bärare i form av självförtroende då den kan ge ett lätt pråligt intryck.

Munksko
Pumps

Under regentskapsperioden (1811–1820), bar män i överklassen i västra Europa kängor på dagen, och kängor eller pumps på kvällen, tillsammans med knähöga strumpor av silke och knäbyxor. Skorna hade ursprungligen silvriga spännen. I övrigt har det i stort sett likadana ut sedan början av 1800-talet. Som herrskor har pumps till stor del blivit undanträngda av oxfordskor. Är den självklara skon till högtidsklädsel och smoking, och kanske den äldsta delen av den manliga klädedräkten. Att bära pumps till frack eller smoking visar på klädkännedom, intresse och elegans.

Sneakers

Är en sort sportsko eller gymnastiksko. Gymnastikskor har blivit mer och mer accepterat på liknande sätt som till exempel jeans, de anses inte bara vara fritidskläder utan kan bäras till viss mån på arbetsplatser. Dock ska man bara överväga sneakers när den övriga klädseln överensstämmer med skon, aldrig med kostym eller finare klädsel. Och nej, kostym/sneakers-modet dog på 80-talet med Don Jonsson och Miami Vice. Tro inget annat.

Det finns såklart massor av andra typer av skor, men dessa lämnar vi därhän för tillfället.

Kvalitetsskor kräver en del kärlek för att du ska få ut dom allra bästa egenskaperna ur skorna. Ha därför för vana att ge dina skor lite uppmärksamhet då och då. Fram med borsten och skokrämen, 30-60 minuter någon gång i månaden brukar räcka långt. Det förlänger livslängden på dina skor med många, många år. Dessutom finns få saker som är vackrare än ett par inslitna men välvårdade läderskor. Det signalerar karaktär och integritet. Själv brukar jag dra fram min skoputsarlåda framåt kvällskvisten och knäcka en god öl med lite mys-musik och dämpad belysning när behovet faller på. Nästan så det blir lite ritual-meditation över det hela. Avkopplande.

Nedan hittar du några exempel på utmärkta guider till hur du vårdar dina skor på bästa sätt.

Dela denna artikel
  • 1
    Dela

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *