VitSkjortaWeb

Skjortan

Skjortan

Slipsar i all ära, men en riktigt fin slips kan ha svårt att åstadkomma underverk ensam, det som bärs till är också ganska viktigt. 
Beau Brummel hävdade att bra stil handlar om att klä sig så att ingen vänder sig om på gatan, man skulle vara diskret. Brummel hade ganska rätt, men det var ju ändå flera hundra år sedan han verkade. På senare år har påfågelsbeteendet som kvinnor ägnat sig åt i evigheter även blivit ok för män, i alla fall till viss grad. 
God stil handlar om att ta på sig kläder som lyfter en som person utan att det blir utklätt, Det ska vara äkta. Vissa kan se avslappnade, välklädda och självsäkra ut i T-shirt, andra i polotröja. Vi struntar i dem nu. Sakerna som omger slipsen kan både lyfta och sänka en slips, hur snygg och superkvalitativ den än är. Alla detaljer är viktiga. 
Brummel sökte perfektion på mikronivå, men de flesta av oss måste gå till jobbet och sköta våra liv. Vi hinner inte spendera timmar framför spegeln. Vi får helt enkelt göra sa gott vi kan med den tid och de resurser vi har. För att lyckas finns det vissa saker som är bra att känna till utifrån ett slipsperspektiv. 
En skjorta är inte bara en skjorta, den är slipsens ram. Kavajen, näsduken och pynt som manschettknappar eller slipsklämmor kan också vara helt avgörande for helheten. 

 

Förr var vita skjortor bara för fint folk. Det regelbundna nödvändiga tvättandet kombinerat med inköpskostnaden gjorde att skjortan blev ett plagg som låg utanför arbetarnas ekonomiska räckvidd. Vit skjorta till smutsigt kroppsarbete var knappast att tanka på.
För välbärgade män var läget annorlunda. De kunde köpa flera skjortor och ha tjänstefolk som tog hand om tvätten. Arbetare fick nöja sig med mörkare färger och eliten kunde på sa vis känna igen varandra på långt håll bara genom att spana efter vita kragar.
Nu för tiden har de flesta ekonomiska resurser för att köpa och ta hand om en vit skjorta. Men vita skjortor anses ändå fortfarande som exklusivast och den enda acceptabla färgen i riktigt formella sammanhang.

KRAGENS STORLEK AVGÖR STORLEKEN PÅ SKJORTAN

Skjortan ramar in slipsen. En snygg skjorta förstärker slipsens lyskraft, en ful fungerar som stilmässig kvicksand. 
Men en kvalitetsskjorta kostar ganska mycket pengar och måste dessutom tvättas och strykas ofta. Kvalitetsskjortor är alltså dyra och jobbiga att ha att göra med, alltså exklusiva. 
En riktigt fin skjorta är gjord i 100 procent bomull. Vilken sorts bomullstyg man väljer är lite av en smaksak, men generellt betraktas skjortor gjorda av så kallat Two-ply-tyg som de absolut finaste. Eftersom en skjorta bör tvättas ofta ställs stora krav på att den är ordentligt sydd för att den ska ha någon som helst livslängd. Sömmarna måste vara rejäla liksom knapparna. 
Från början var skjortan ett underplagg som man använde för att inte svetta ner kavajen eller jackan. Det enda som syntes av skjortan var kragen, som dessutom var avtagbar. 
Möjligheten att byta krage gjorde att skjortan kunde användas länge. Man kunde tvätta kragen för sig själv och låta skjortan gå några ronder till. Variation underlättades också eftersom man kunde alternera mellan olika kragmodeller. Parfym var ett måste. Det går fortfarande att köpa skjortor med lösa kragar hos exklusiva herrekiperare. 
Fram till slutet på 1800-talet saknade skjortorna knappar, de drogs över huvudet som en anorak. Knappraden kom först 1871 då en firma som heter Brown, Davis & Co of Adermanbury lanserade finessen. 
För slipsen är kragar alltid en central fråga, Kragmodet förändras hela tiden och det påverkar hur slipsarna ser ut och hur de knyts. Dessutom finns det ganska permanenta kragskillnader mellan olika länder. 

En snygg skjorta förstärker slipsens lyskraft, en ful fungerar som stilmässig kvicksand.

I Sverige gillar vi något mjukare kragar än i till exempel England, Frankrike och Italien och vi har traditionellt varit lite rädda för kragar och skjortor som kanske varit lite för “flashiga”. 
Slipsen och kragen ska fungera tillsammans sa att kragen inte “lyfts upp” av slipsen. Kragsnibbarna ska kunna ligga mot skjortan med slipsen knuten under. Och kragen måste vara så hög i nacken att inte slipsen sticker fram under kragkanten och att kragen i sin tur syns ovanför kavajen i nacken. 
Oavsett mode eller land ska slipsen och kragen passa ihop. 
För det första ska skjortan ha rätt storlek. Kvalitetsskjortor säljs i kragstorlekar inte i small, medium, large osv. I Europa är kragstorlekarna angivna efter deras omfång i centimeter. 
Mät halsens omkrets under adamsäpplet för storleken. Men lägg till en centimeter eller så för att undvika kvävningsrisk. Det ska gå att få ner ett finger mellan halsen och kragen. Resten av skjortan följer i proportion med halsmåttet, Det tricket fungerar för ungefär 95% av befolkningen. 
Storleken på bålen är densamma i två storlekar efter varandra, endast kragens storlek skiljer. Det vill säga storlek 39 och 40 är lika stora i bålen, detsamma gäller 41 och 42 likaså med 43 och 44 och så vidare. För säkerhets skull kan det vara värt att dubbelkolla längden på armarna ifall du köper ett skjortmärke för första gången. 
Köp aldrig en skjorta som är på gränsen till för kort eller på annat sätt för liten eftersom skjortor ofta krymper i tvätten. Skjortärmen ska gå ner till tumroten när du håller armen rakt ner och på sa vis synas när du har kavaj på dig. 

STRYKFRITT -EN MYT

Att stryka skjortor är för de flesta moderna man en förhatlig
söndagsritual som tyvärr är nödvändig. Det är lätt att drömma om en strykfri värld. Tyvärr finns ingen sådan.
Skjortor som påstås vara strykfria är aldrig det på riktigt. Och är de det, är de gjorda av konstiga material som inte kan mäta sig med bomullens komfort och känsla.
Skjortor kan bli mer eller mindre lättstrukna. Bland skjortmaterialen som ska vara enkla att handskas med finns en uppsjö av benämningar: easy-iron, easy-care, strykfri, hang and wear etc.
Det finns i stort sett två sätt att få en skjorta strykfri, antingen genom att blanda syntettrådar med bomullen eller genom att behandla tyget med kemikalier. Båda metoderna påverkar tyget negativt. Behandlingen med kemikalier är dock att föredra eftersom skjortan då fortfarande är en bomullsskjorta.
Det största problemet med strykfritt är dock sömmarna. Sömmarna blir nästan alltid skrynkliga oavsett tyg och då måste skjortan strykas ända, även om strykningstiden kanske blir aningen kortare än för ett klassiskt skrynkelmönster.

DETALJERNA

Skjortor är fulla av detaljer. De flesta gör en skjorta finare.
Till de intressantare hör manschetterna. Förenklat finns det två sorters manschetter, enkla och dubbla. Vilken sort man väljer är en smaksak. Ingen är egentligen fel. Dubbelmanschetterna ger ett lite lyxigare intryck eftersom de kräver manschettknappar.

 
DUBBELMANSCHETT ÄR EN STABILARE KONSTRUKTION SOM HÅLLER FORMEN BÄTTRE.

Skjortor av högre kvalité brukar ha löstagbara kragplattor. Plattorna gör att kragen ligger an mot nyckelbenet och ser skarpt ut och alltid på rätt plats. En skjorta med både dubbelmanschette och löstagbara kragplattor signalerar att skjortbäraren tar sin skjorta på allvar och inte nöjer sig med vad som helst.

Kragplattor-Ett måste för skjort-konnässören
På skjortor av hög kvalité är det vanligt med utbytbara kragplattor

En mindre intressant detalj är fickan. En riktigt fin skjorta ska inte ha någon ficka. Vad är det för poäng med ficka? Vissa känner att de bara måste ha en binge pennor i den, men det är varken snyggt eller praktiskt. Ha en väska eller ett pennskrin istället.

UNDVIK

Den klassiska kombinationen skjorta och slips fungerar oftast fantastiskt, men inte alltid. Vissa typer av skjortor är katastrofer tillsammans med slips. Pikétröjan är ju egentligen inte en skjorta, men det är inte helt sällan folk får för sig att dra en slips under den sladdriga kragen. Det är inte ok.
Kortarmade skjortor gör sig inte alls med slips. Hur fin kvalitet skjortan än har så blir inte den kombinationen bra. De enda som kan bära kortärmad skjorta och slips med stil är piloter. Flygcertifikat är därför obligatoriskt för kombinationen.
Fritidsskjortor som flanellskjortor och smårutiga Tattersall-skjortor gör sig inte heller bra med slips, möjligtvis om kombinationen bärs under jakt. Bortsett från det är en kvalitetsskjorta och slips alltid en vinnande kombination.

Pilot? Då är detta okej. Annars inte.
KRAGTYPER
CUT AWAY
Den coolaste kragen och den kragmodell som dominerat modet under de senaste åren. Kallas även kent-, spread-, windsor- eller boldkrage. Cut away passar extra bra till breda slipsar och stora slipsknutar. Kragsnibbarna är skurna från varandra, därav namnet cut away. Kragen finns i olika varianter med olika mycket höjd på kragen och med olika mycket “cut away”. Enda problemet är att kragen inte är optimal att bära tröja över eftersom snibbarna då gärna hoppar utanpå.Personer som fick välja studentrmössa med liten storlek bör undvika kombinationen stor cut away-krage och windsor-knut eftersom kragen är lätt att drunkna i.
KLASSISK
Den klassiska kragen, eller turndown-kragen som den också kallas, har nog funnits så länge som mannen känt behov av att ha krage. Den klassiska kragen kan se ut på många sätt. Storleken på mellanrummet mellan snibbarna kan skifta mycket, liksom snibbarnas längd och form.Variationen gör att det finns en klassisk krage för så gott som alla slipstyper. För en smal slips passar en med små snibbar och mindre glipa medan motsatsen kan fungera för en rejälare slips med stor knut. Den klassiska kragen är bra för folk med runda ansikten eftersom de nedåtpekande snibbarna skapar illusionen av att ansiktet är mer avlångt.
BUTTON DOWN
Engelsmannen och amerikanarna tvistar fortfarande om vem som uppfann den har kragen. Vem som vinner går inte att utläsa ännu. Amerikanarna älskar sina button down-skjortor mer än något folk i hela världen. På senare år finns gott om slimmade skjortor med button down-krage även på vår sida av Atlanten.Button down skjortan är mer avslappnad och mindre formell äntill exempel cut away. Kragen är därför perfekt om man vill klä sig lite “down to earth”. Stiffa människor gillar inte button down. lnte helt oväntat passar button down bäst till leisure och gärna under stickade tröjor eller till tweedkavajer. Button down är utan tvekan den krage som lämpar sig bäst för fasanjakt på söndagseftermiddagar, men den passar inte så bra till slips eftersom den kan låsa fast slipsen på ett inte så snyggt sätt. Button down-skjortor görs ofta i grova tyger som Oxford och flanell. Skjortor med button down-krage syns därför sällan i uppklädda sammanhang.
BUTTON UNDER
Button down-skjortans bakvända kusin. Button under-kragen sitter precis som för sin kragkusin, fast i skjortan. Knappen går dock inte igenom kragen utan knappningen är dold under kragen.Knappningens konstruktion brukar bestå av en extra tygbit med knapphål under kragen som fästes i en knapp på skjortan eller så är det tryckknappar på undersidan av kragen och på skjortan. Button under är precis som button down inte jättebra om du ska bära slips. Men har man kontrollbehov och söker en mer formell skjorta än en button down-skjorta, lär den kännas lika bra som matchande hängslen och bälte
TAB
Tab är något så. ovanligt som en slipstvångskrage. När slipsen är knuten går det en hälla bakom knuten som håller ihop kragsnibbarna. Det gör att du aldrig kan knyta upp slipsen och slappna av. Kragen ser knasig ut om inte slipsen döljer hällan. Tabkragen är inte sa vanlig i Europa numera, men den är fortfarande ganska het i USA. Till tabkragen passar en tunn slips med four-in-hand-knut bäst eftersom utrymmet för knuten är begränsat.
NARROW
En krage med extra kort avstånd mellan kragsnibbarna. Med denna krage kan det vara en utmaning att få slips och krage att samverka på ett bra sätt. Kräver ett lätt tyg i slipsen en avlång smal knut för att slipsen inte ska lyfta skjortkragen. En sk. kragklämma kan här vara ett bra tips.
Dela denna artikel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *