pocketsquare-500x332-web

Näsduken

Näsduken

En näsduk i bröstfickan på kavajen visar att du är medveten, har stilkänsla och att du är lite modig. Om slipsen är pricken över i för välklätt mode så är näsduken utropstecknet. 
Näsduken är inte helt oväntat från början en lösning på snorproblemet. Redan på 1300-talet förklarade den engelske kungen Richard II att det inte var ok att snyta sig i armen eller direkt på golvet. Eliten fick acceptera hans åsikt och sedan dess har näsduken varit lite av en statussymbol. Att börja ha den i fickan har varit en trend sedan första världskriget. 
Med tiden gjordes den synliga näsduken i siden så att ingen skulle få för sig att snyta sig i den medan man hade en mindre fräsch bomullsduk i byxfickan. Trenden med näsduk i bröstfickan dog ut under moderniseringshypen på 1950-talet, men kom tillbaka på 70-talet som matchande vapendragare till slipsen.

Näsduken har ibland ansetts som ett klassiskt attribut för ambassadörer, men idag finns den med som ett självklart inslag i dräkten för alla mer eller mindre vuxna man. 
Ska du använda näsduk ska den på något sätt ta upp färgerna i den övriga klädseln, antingen direkt eller som komplementfärg. Ta färgen i skjortan, kavajen, byxorna eller strumporna om du vill vara säker på att vara rätt, Eller så är du modig och väljer en färg som kontrasterar, far du till det är det stilpoäng för färgkänsla och talang. 

Att välja slips och näsduk i samma färg och mönster kan ju verka som en självklar vinnare. Det är det inte. Samma monster och färg ser lite för kittat ut, nästan lite psyko. Samma mönster men olika färg är ok, samma färg men olika mönster likaså, samma av allt brukar se lite stort ut. 
Tänk också på tillfället och på hur du upplevs med näsduk. 
Första dagen på en ny arbetsplats kanske inte är en bra dag för näsduk eftersom en del människor tycker att tygbiten är provocerande. 

Några snabba tips…

  • MATCHA - Om möjligt, försök matcha din näsduk med din skjorta hellre än med din kavaj/blazer.
  • KOMPLETTERA - Undvik att ha en identisk näsduk som din slips. Välj en näsduk som kompletterar resten av kläderna genom att välja en näsduk som innehåller en liknande färgton. Det är viktigt att aldrig välja en näsduk som är identisk med slipsen – det ser inte bra ut.
  • DÖLJ INTE - Bär din näsduk med tillförsikt. Det är, trots allt, detaljerna som skapar helheten.
  • SKAPA - Var kreativ och kom ihåg, enkelt är bäst.

Att vika en ficknäsduk är inte alls lika krångligt som att knyta en slips. Med slipsen ska man sträva efter perfektion, men näsduken ska man nästan göra motsatsen. Självklart finns det massvis med vikmetoder, men varför göra det krångligt. 
Kör antingen puffvikning, det vill säga knöla ner den med kanterna nedåt i bröstfickan. Puffvikningen ser skönt nonchalant ut och passar bäst till mönstrade näsdukar. Annars kan man vika näsduken som ett papper och göra en James Bond-vikning och låta den ligga på ett lite mer ordnat satt i fickan. Bra för enfärgat. 
Det finns verkligen tusentals sätt att vika en näsduk, beroende på vilken stil, tillfälle, tygets material och…ditt humör!

Nedan följer några av dom vanligaste vikningarna:

Puff vikning

En lite mer vardaglig vikning som passar till dom flesta tillställningar. Puffen kan göras större eller mindre efter behag. Ingen ”puff” är den andra lik. Passar extra bra med näsdukar av silke.

Klassisk vikning

Detta är den klassiska och vanligaste vikningen som fungerar bra med linne, bomull, polyester eller något annat stadigare material. Undvik siden då formen kräver ett mer stabilt material.
Överväg puff-vikning för näsdukar av siden.

Kron vikning

Detta är den klassiska och vanligaste vikningen som fungerar bra med linne, bomull, polyester eller något annat stadigare material. Undvik siden då formen kräver ett mer stabilt material.
Överväg puff-vikning för näsdukar av siden.

Dela denna artikel
  • 13
    Delningar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *