ManchetteWeb-600x400

Manschettknappen

Manschettknappen

En skjorta med dubbel manschett kan inte bäras utan manschettknapp. Det går att kavla upp armarna, men det är egentligen bara ok mot slutet av arbetsdagen. På senare år har försäljningen av skjortor med dubbel manschett ökat, och därmed även försäljningen av manschettknappar. 
Människan började använda manschettknappar under slutet av 1700-talet. Populariteten ökade och i mitten av 1800-talet var det nästan obligatoriskt för både män och kvinnor ur övre medelklassen och överklassen att stänga manschetterna med något fint. Populariteten höll i sig fram till slutet på 1960-talet då skjortor med enkel manschett och plastknappar tog över. 
Som tur var kom 1980-talet och en ny era för manschettknapparna började. Knapparna tog dock inte världen med storm direkt utan väntade med storstilad bred comeback tills nu på 2000-talet. 

Manschettknappar kan se ut på många sätt till ytan och konstruktionen. Förr gjordes manschettknapparna nästan alltid i ädla metaller, men nu för tiden är de flesta som finns i butikerna bara ytligt kromade eller förgyllda med ett tunt lager av silver eller guld. Formen är oftast rund, oval eller fyrkantig. Själva knappen kan vara slät eller prydd med stenar, pärlemor eller emaljerad färg.
Mindre diskreta varianter kan ha glittrig strass, vara personifierade med symboler för hobbys och yrken. Vad sägs om juristanpassade knappar med texten guilty på den ena knappen och not guilty på den andra?
Manschettknapparnas vanligaste konstruktioner nu för tiden är att knapparna förbinds med antingen en pinne eller en kedja. Kedjan kan vara krånglig att sätta på och därför är knappar med pinne att föredra.

Manschetten; Ett säkert kännetecken på en man med stil.

Den enklaste sortens manschettknappar är så kallade “silk knots”, men de är absolut inget att förakta. Silk knots bestar av två flätade knopar. Trots att namnet antyder att de skulle vara tillverkade av siden brukar de vara gjorda av polyester. Silk knots är sportigare och lite mer avslappnade än metallknappar och finns i alla tänkbara färger. Det kostar inte många kronor att köpa flera set sidenknutar så det går att ha en binge för olika skjortor. 

Manschettknappar

Hitta dina favoriter hos oss. Från 249:-
Dela denna artikel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *