chivalry

Detaljerna gör helheten

Detaljerna gör helheten

När man vill förändra helheten, gör man det bäst genom att kombinera olika detaljer enligt principen – du sätter själv din personliga prägel.
Allt man behöver är en handfull snygga slipsar, ett par flugor, ett halvt dussin enfärgade och mönstrade bröstnäsdukar, några par manschettknappar, kavajnålar och slipsklämmor.
Genom att variera detaljerna – kombinera och matcha dem på olika sätt – skapar man helt olika grader av individuell elegans eller stilfull vardaglighet.

Uttrycket “Detaljerna gör helheten” är inte bara ett talesätt. Så är det inom musiken, konsten, liksom inom teatern – och inte minst i modevärlden.

Med olika accessoarer är det enkelt att uttrycka sin personlighet på ett kreativt sätt. Valet av färger och material avgör stilen.
En gentleman vet naturligtvis att silke och siden passar bäst i festliga sammanhang. Och att manschettknapparna här är profil-förhöjande. Och kanske fluga istället för slips.
Bröstnäsduken har sånär som på några år under 60-talet varit en omtyckt detalj i en gentlemans klädsel i mer än ett sekel.
Det är bara att koppla på fantasin och kreativiteten. Det finns nästan inga gränser för på hur många olika sätt man kan välja att knyta sin slips och placera sin bröstnäsduk. Variationsmöjligheterna är många för den som vill skapa en korrekt, men ändå alldeles egen klädstil

VÄLJ EN BRED PALETT AV ENFÄRGAT OCH MÖNSTRAT

Det enklaste sättet att alltid vara välklädd är att se till att ha en rad kvalitéer i tyger och en bred palett av enfärgat och mönster – t ex prickar, rutor, ränder och paisley. Samma accessoarer kan ge helt olika intryck beroende på hur man väljer att kombinera dem.
Bär du som gentleman på ett viktigt affärsmöte till exempel en röd slips i silke till vit skjorta och blå blazer signalerar du makt.
Väljer du en blå slips utstrålar du istället ett modest lugn och att du inte vill sticka ut på något påfallande sätt.
Vill du sedan därutöver ge ett strikt och formellt klassiskt intryck, väljer du en enfärgad bröstnäsduk.

Färgen på slips och bröstnäsduk kan du antingen låta bryta av helt mot blazern och skjortan. Eller också kan du välja att klä dig monokromt, det vill säga genomgående enfärgat eller ton i ton i samma nyans.
En slipsnål eller en prydnad på kavajslaget förstärker alltid den klassiska elegansen.
Är du däremot mera ”laid back” på jobbet kan du ta fram en slips i bomull, stickat eller linne ur garderoben.
Din personliga smak och stil avgör helt om slipsen ska vara lugn och diskret eller kanske lite utmanande i rött med prickar. Näsdukarna kan här sticka ut med vilka pråliga mönster som helst. Det är bara du själv och din egen fantasi, som sätter gränserna.
Tänk på att det oftare är enklare att bära en mönstrad näsduk än en enfärgad. Kontraster är bra. Om man matchar för mycket med slips, näsduk och strumpor blir intrycket lätt lite stelt. Tänk på en positiv helhet istället.

Exempel på en monokrom stil. Olika nyanser av grått, kombinerat med olika material.

Bröstnäsduken som modedetalj blev en trend redan på 20-talet. En trend som förstärktes under tidigt 60-tal när skådespelare som Cary Grant, Fred Astaire och Gary Cooper ständigt lyste upp sina kavajfickor med bröstnäsdukar.
Under senare delen av 60-talet föll de ur modet fram till 90-talet, när bröstnäsduken fick en verklig come-back. Inte minst tack vare den populära TV-serien Mad Men, om reklamfolket på Madison Avenue i New York.

DIN PERSONLIGHET SYNS I DETALJERNA

Valet av detaljer speglar din personlighet. Är man lite blygsam till sin läggning väljer man sannolikt modesta detaljer. Vill man däremot sticka ut och synas, ja då gör man det enkelt genom att ha extravaganta, ja rentutav pråliga accessoarer som sprakar av färg och mönster.
Är du på väg till en anställningsintervju är kanske de lite lugnare detaljerna av godo. Samtidigt kan man gärna signalera att man har ”koll på läget” genom att välja en glatt mönstrad bröstnäsduk.

En gentleman vet hur han anpassar detaljerna efter de tillfällen de ska bäras vid. Och ser till att ha en god bas i sin garderob med en blå, grå eller svart blazer. Med en vit och en ljusblå skjorta kan man sedan med detaljer variera sin klädsel nästan i det oändliga.
Kompletterar man garderoben med ett par kinos och en väst behövs i grunden inte mer för att alltid vara redo både för fest och en väldressad vardag.

Dela denna artikel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *